Trčim, dakle, zabavljam se ili kao Pajo Patak do cilja!

Trčanje je sve popularniji sport. Trčanje nije postalo samo zdrav način života, već i način zabave. Naime, više nije dovoljno obući tenisice i istrčati utrku. Trend je istrčati je u kostimu.

U svijetu je popularnost kostimiranja na utrkama dosegla svoj vrhunac. Sasvim je normalno na maratonu naići na  kostimirane trkače.  Prosječni trkači će na sve to odmahnuti rukom i reći da  je riječ tek o privlačenju pažnje. Drugi će pak reći da se kostimiraju iz razloga što nisu baš vični trčanju, pa na taj način prikrivaju svoje loše rezultate.

Pa, o čemu se tada ovdje radi? Koji je motiv otrčati utrku u kostimu? Velik je broj razloga za to, a većina ih se temelji na tome da se želi drugačiji pristup trčanju. Mnogi kostimirani trkači imaju već podosta otrčanih maratona iza sebe i sada se na ovaj način dokazuju.  Drugi trče u kostimima ispred dobrotvornih akcija ili svojih firmi koje ih podupiru. Za neke je trkače kostimirano trčanje samo još jedan način uživanja u utrci. Trčanje u kostimu daje novo iskustvo i vezu s publikom koja je naučena na trkače u dresovima.

Samo generaciju prije takvo što bi se smatralo apsurdom. Na slikama iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća  se mogu zapaziti uglavnom pripadnici muške populacije u trkačkim majicama i kratkim hlačama. S porastom popularnosti sudjelovanja na maratonima došlo je do toga da se uključuju i ljudi u kostimima, kao svojevrsni nastavak šaljivih tradicija na kraćim utrkama, kao što je Bay to Breakers u San Franciscu.

S vremenom su se  pojavile  i određene restrikcije što trkači smiju i što ne smiju nositi, a objašnjene su sigurnosnim razlozima. Iako bi neki željeli zabraniti kostime, ili ih barem na neki način ograničiti, pristalice kostima ne odustaju. Na nekim je utrkama maskiranje u omiljeni lik praktički preduvjet za sudjelovanje na utrci, kao npr. RunDisney.  Uz to, postoje i čitave rang liste najpopularnijih utrka na kojima se možete kostimirati kao npr. Flying Pirate polumaraton,  Denver Gorilla Run i Oddidey polumaraton.

Kako bilo, istrčati maraton je izazov i nije nimalo lagan zadatak, no noseći kostim činite taj zadatak, što se udobnosti trčanja tiče, još težim. No, maratonci diljem svijeta se maškaraju i pritom zabavljaju kao nikad u životu. Među njima je i  Carlee McDot. U kostimima je istrčala 37 polumaratona i 14 maratona, između ostalog, kao Mala sirena, slonić Dumbo i Pajo Patak.  Trčanje u kostimu je podsjeća kako bi trčanje trebalo biti zabavno. Istaknula je da kostimiranje može publiku potaknuti da navija još jače, što je osobito dobrodošlo na težim kilometrima. „To što nosim kostim ne znači da sam spora“, dodala je. „I to što nosim kostim ne znači da nisam ozbiljna u pogledu trčanja. Ali bi moglo značiti da se zabavljam više od vas!“

Ako zaželite i sami istrčati utrku u kostimu, evo nekoliko savjeta:

  • Budite     otvoreni. – Ne uzimajte to ozbiljno. Kalendar je pun utrka na kojima     možete trčati što je brže moguće. Kao što imate raznolikost u treniranju     iz dana u dan, tjedna u tjedan, mjeseca u mjesec, variranje mentalnog pristupa     trčanju kroz godinu će vas držati sviježima.
  •  Napravite     probna trčanja. – Napravite nekoliko kratkih trčanja u kostimu da vidite     kako to izgleda, je li vam primjerice teško disati s maskom na licu.
  • Očekujte     komentare – Ono što je privlačno u trčanju u kostimu je znatiželja što će drugi reći.
  •  Očekujte izazove.     – Mnogi kostimi nisu kreirani s teškim disanjem i znojenjem na umu.
  •  Animirajte publiku.  – Gledatelji će vas voljeti. Iskoristite njihov entuzijazam sebi u prilog.
  •  Dajte sve od     sebe. – Možda ćete htjeti i biti u mogućnosti trčati brzo usprkos odjeći     koja vas sputava. Možda čak uđete u knjige rekorda.
  • Zabavite se.      –  Sve je to samo zabava, pogotovo ako to     radite u društvu prijatelja.