Izložba karikatura HDK pružila razlog za optimizam

Svake godine u listopadu Hrvatsko društvo karikaturista ima svoju godišnju izložbu. Na ovogodišnju me pozvala karikatura Davora Gobca istaknuta na zelenom plakatu u zagrebačkom passageu iličkog nebodera.

 Kao netko tko je zaljubljenik u karikaturu kadar sam kraj svake proboraviti vremena i vremena sve dok ne proučim sve poteze, pa i onaj najsitniji. Nekim karikaturama se nasmijem, za neke mi treba malo više vremena da ih shvatim. No, svima je zajedničko jedno – pozivaju vas da se nasmijete zajedno s njihovim autorima.

Na ovoj izložbi, koja se tradicionalno održava već 34 godine koliko HDK i djeluje, bilo je izloženo 150 radova 44 karikaturista. Zaseban veći prostor ovogodišnje izložbe zasluženo su dobile članice Hrvatskog društva karikaturista Nataša Rašović, Ana Gezi, Mila Lončar i Zrinka Ostović koje su nažalost njihovih kolega u velikoj manjini u Društvu

 Svi će priznati kako u našem društvu nedostaje smijeha, što se pogotovo odnosi na medije. Na svojim stranicama HDK piše:” Izložbe karikatura imaju posebnu važnost posljednjih godina u kojima je karikatura gotovo potpuno i to sasvim neopravdano izgubila svoje mjesto u hrvatskim tiskanim medijima.

Sjećam se jednog svog teksta u kojem sam opisivao kako novine uvijek čitam od kraja, tj. od karikature. Tada, tako oraspoložen, imam više živaca za afere i ostale loše vijesti. Izostanak veće prisutnosti karikature u medijima spada upravo i tu kategoriju loših vijesti, no posjećenosr izložbe  na otvaranju, ističe organizator, svjedoči o velikoj zaineteresiranosti publike za karikaturu. Ako se osvrnemo na tu činjenicu, možda se ipak možemo usuditi prosuditi kako je vrijeme za novi početak u kojem možemo optimistično gledati na budućnost karikature u našoj zemlji.