Arkiv za šalu i satiru

Arkiv za šalu i satiru

Na današnji dan, 1. listopada 1885. godine izašao je prvi broj humorističnog časopisa “Arkiv za šalu i satiru“, a njegov pokretač bio je Julije Rorauer .  List je ironizirao ne samo političke, nego i društvene, a posebno kazališne prilike u Zagrebu te je bio namijenjen intelektualcima. Tehnički je bio dobro opremljen, imao je tendenciju biti nestranački obojen te je bio  odmjerene satire.

Karikature su bile velike, redovito preko čitave strane i građene na komici situacije. Vjerojatno ih je izrađivao litograf prema ideji urednika.

List je zbog skupoće prestao izlaziti. Sam je urednik objasnio: „Uviđamo, da nam ni uz znatan broj pretplatnika nije moguće izdavati list bez materijalne štete s ovako skupim slikama, a s druge strane, prevarili smo se u nadi da cemo imati suradnika, bez kojih, uz naše zvanje, nismo u stanju osigurati redovno izdavanje lista.“ Zbilo se to 31. ožujka 1886. godine. Tadašnji Zagreb nije imao izgrađene i usklađene društvene sredine zrele za smijeh koji kažnjava slabosti, navodi se između ostaloga u eseju Nedjeljka Fabrija „Deset pristupnih varijacija na temu: Julije Rorauer“.

Iz biografije izdvojimo da je Rorauer radio  kao visoki pravni činovnik u vladi. Od 1906. bio je redoviti profesor na Pravnom fakultetu, a 1910–11.  rektor  Sveučilišta u Zagrebu. Pored glavnog predmeta nacionalna ekonomija predavao je Povijest literature nacionalne ekonomije – o učenjima Rodbertusa, Lassallea i Marxa (1905/06), O bankama (1906/07), Gospodarske krize (1907/08) te Utjecaj filozofije na narodno-ekonomsku nauku (1909/10).

U književnosti se javio 1883. salonskom dramom “Maja” po uzoru na francuski „dobro skrojeni komad“ (pièce bien faite) i proznom monodramom (soloscenom) “Jegjupčanin”, s radnjom iz dubrovačke prošlosti. Slijedila je drama “Olynta” (1884), smještena u egzotični španjolski ambijent. Drama “Sirena” (1896) ističe se kao najbolji dramski dijalog u hrvatskoj pièce bien faite. Uz navedeno zanimljivo je pridodati da je J. Rorauer prevodio s francuskog (J. Verne i dr.) te da se bavio umjetničkom fotografijom.

Arkiv za šalu i satiru” moguće je pročitati na stranicama Stare hrvatske novine (portal digitaliziranih novina), a same novine digitalizirane su sa zapisa s mikrofilma u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici 2015. godine i predstavljaju dio hrvatske kulturne baštine.